2011 m. rugsėjo 17 d., šeštadienis

Manų miltų duona su raugu & moliūgo sėklomis


Giliai giliai spintelėje radau praimtą moliūgo sėklų pakelį. Iškart žinojau, kad kepsiu duoną, nes esu bandelių & duonų mėgėja į kurias ir šių sėklų pridėta yra ♥ Seniau kepta manų miltų duona su raugu & saulėgrąžomis labai sužavėjo, tad keičiau tik įmaišą ir gavau NUOSTABIĄ, žiauriai gerai iškilusią ir puikaus skonio duonikę ♥  Taip pat pastebėjau, jog įpjauta duona išilgai bekepant & kylant į šonus pasiduoda ;) 
1 dideliam kepalui išsikepti reikia:

Raugui: 125 g miltų tipo 812 (Šiaulių kvietiniai miltai)
            150 g vandens
            10 g raugo starterio (prieš dieną pamaitinto)

Susimaišyti viską ir palikti uždengus 12-16 val prie 24-26° (aš laikiau beveik 20 val prie ~20°, nes kitaip nesigavo...).

1. Įmaišui: 70 g pilno grūdo ruginių miltų
                   175 g verdančio vandens
Miltus užpilti verdančiu vandeniu ir palikti mažiausiai 2 val pastovėti.

2. Įmaišui: 50 g Malzflocken ( nežinau kaip tai išversti... čia nusipirkau visai naujai. Tai kažkas panašaus į dribsnius, tik kad jau jie tokį duonos skonį turi. Salykliniai dribsniai? Gal kas apšvies mane kaip juos teisingai išversti?)
                   120 g pakepintų moliūgo sėklų
                   175 g vandens 

Viską išmaišyti ir palikti taip pat mažiausiai 2 val brinkti.

Pagrindinei tešlai: viso raugo
                               175 g miltų tipo 550
                               340 g manų miltų
                               1-o įmaišo
                               2-o įmaišo
                              13 g druskos
                              100 g vandens 

 Pagrindinei tešlai skirtus produktus, išskyrus druską, susiberti į kombaino indą ir lengvai užminkyti (max 2 min). Palikti 30 min stovėti. Suberti druską ir užminkyti tešlą. Tai užtruks 12 min.
Dabar kildiname mes ją 2,5 val. Kas 50 min pertąsom ir perlankstom! Galiausiai suformuojam kepaliuką, kurį dedam į išmiltuotą kildinimo krepšelį siūle į viršų ir statom kildinti. Kildinti galima 2 val prie 24° arba 8 val prie 10°. Aš kildinau šaldytuve 10 val, tada išėmus iš šaldytuvo leidau dar 1,5 val kambario temeratūroj pastovėti. Įpjovus pašoviau į įkaitintą iki 240° orkaitę ant kepimo akmens 15 min (taip pat indą su verdančiu vandeniu pastačiau). Išleidau garus ir toliau kepiau prie 210° dar ~20 min. 

4 komentarai:

  1. Sveiki, gal kiek kvailokas klausimas, bet... Manų miltai - ar tai tas pats, kas manų kruopos (košei virti)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nea, tai ne tas pats ;)
      tai tos kruopos sumaltos į miltus.

      Panaikinti
  2. Na, kaip visad - puiki!!! :)

    Aguonele, ar viskas gerai? Dingusi visa menesi :O

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As atsiprasau, jog dingau. Bet mano gyvenima apvertus maza mergyte, tai laiko naujiems bandymas labai stoka.

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails