2014 m. gegužės 1 d., ketvirtadienis

Kvadratinė duonelė

Iš tikrųjų bandžiau šį receptą vien iš įdomumo, nes dedas daug ruginių miltų. Bet kad išsikepsiu TOKIĄ skanią - nustebino! Traukiuos į savo mėgstamiausių sarašą. 
1 kepaliukui (1 kg duonos kepimo formai) reikia:

Raugui: 
80 g rupių ruginių miltų ( tipo 1150)
60 g šilto vandens
8 g raugo starterio (ėmiau kvietinį, bet kas turite galite imti ruginį)

Viską sumaišyti (gausis kietoka tešla) ir pastatyti šiltai kilti. Mažiausiai 12 val. 

Tešlai:
137 g kvietinių rupių miltų (tipo 1050)
137 g kvietinių miltų (tipo 550)
148 g rupių ruginių miltų ( tipo 1150)
345 g vandens
13 g druskos
10 g cukraus
10 g šviežių mielių
viso aktyvaus raugo

Tešlai skirtus produktus sudėti į kombaino indą ir minkyti tešlą. Pirma 4 min lėčiausiu greičiu ir vėliau dar 6 min greitį 2 pakopomis pakėlus. Ruginė tešla nelabai kibi, bet taip ir turi būti. Šią tiesiog inde gražiai iš visų pusių į viduriuką perlankstyti ir uždengus padėti šiltai 45 min kilti.
Pakilusią išsiversti ant gausiai ruginiais miltais pabarstyto stalo ir lankstymo pagalba suformuoti pailgą kepaliuką. Kaip tai padaryti, labai gražiai org. recepte dokumentuota ;) 
Kepimo formą ištepti aliejumi, kepaliuko šonus taip pat. Šį dėti į kepimo formą, uždengti ir palikti 60-75 min kilti. 
Orkaitę laiku įkaitinti iki 250°. Pakilusį kepaliuką pabarstyti ruginiais miltais, įpjauti skersai ir išilgai ir pašauti kepti. Nepamiršti garų vonelės! Po 10 min orkaitės duris praverti, kad drėgmė išeitų, karštį prisukti iki 210° ir pabaigti kepti duonelę. Visas kepimo laikas 90-100 min užtrunka. Tada traukti laukan, ataušinti ir skanauti!!! Aš duonelę po 15 min išėmiau iš formos ir ant grotelių ataušinau.

1 komentaras:

Related Posts with Thumbnails